Култура

Германскиот роман „Кога светлината згаснува“ во издание на ИЛИ-ИЛИ

Романот „Кога светлината згаснува“ на Ојген Руге, за кој во 2011 ја доби најпрестижната германска награда „Книга на годината“ (Deutscher Buchpreis) е нова книга во едицијата „ПРОаЗА“ на издавачката куќа ИЛИ-ИЛИ. Преводот од германски јазик е на…

Книгата „Кога светлината згаснува“ од Ојген Руге објавена на македонски јазик

Книгата „Кога светлината згаснува“ на Ојген Руге, излезе од печат во издание на издавачката куќа „Или-или“ како дел од едицијата “ПРОаЗА“. Преводот од германски јазик е на Ксенија Чочкова, дизајнот на корицата е на Марија Смилевска, а изданието на…

Книгата „Кога светлината згаснува“ од Ојген Руге објавена на македонски јазик – Либертас

Книгата „Кога светлината згаснува“ на Ојген Руге, излезе од печат во издание на издавачката куќа „Или-или“ како дел од едицијата “ПРОаЗА“. Преводот од германски јазик е на Ксенија Чочкова, дизајнот на корицата е на Марија Смилевска, а изданието на…

Книгата „Кога светлината згаснува“ од Ојген Руге објавена на македонски јазик

Книгата „Кога светлината згаснува“ на Ојген Руге, излезе од печат во издание на издавачката куќа „Или-или“ како дел од едицијата “ПРОаЗА“. Преводот од германски јазик е на Ксенија Чочкова, дизајнот на корицата е на Марија Смилевска, а изданието на…

Книгата „Кога светлината згаснува“ објавена на македонски јазик

Романот „Кога светлината згаснува" следи неколку генерации на семејството Умницер во текот на педесет години, а секој член го дава гласот на својата страна од приказната. Прикажано е влијанието на пошироките историски случувања на живототот на ова…

Книгата „Кога светлината згаснува” од Ојген Руге објавена на македонски јазик

Книгата „Кога светлината згаснува” на Ојген Руге, излезе од печат во издание на издавачката куќа „Или-или” како дел од едицијата “ПРОаЗА”. Преводот од германски јазик е на Ксенија Чочкова, дизајнот на корицата е на Марија Смилевска, а изданието на…

Книгата „Преображение“ од Владимир Мартиновски на Десеттата европска ноќ на литературата – Либертас

– Десеттото издание на Европската ноќ на литературата ќе се одржи на 12 мај 2021 година, на кое Културно-информативниот центар на РС Македонија во Софија ќе ја претстави книгата „Преображение“, од македонскиот писател и поет Владимир Мартиновски.…

ОДГОВОРНА ИДНИНА: Модна колекција и виртуелна изложба на учениците од „Партенија Зографски“

| Mладите креативци создадоа оригинални, уметнички и експериментални дела за време на едукативните работилници за мода, традиционално грнчарство, современа керамика, модерна обработка на дрво, продуктен и графички дизајн во рамки на проектот…

Се распаѓа Билазора, престолнината на Пајонците кај Свети Николе

Се распаѓа Билазора, престолнината со која владееле Пајонците во 5. и 4. век пред новата ера. Излупен е фрескоживописот со црвена боја на владетелската палата, камените блокови од ѕидовите се сосема изронети, заштитните најлони заковани врз…

Книгата „Преображение” од Владимир Мартиновски на Десеттата европска ноќ на литературата

Десеттото издание на Европската ноќ на литературата ќе се одржи на 12 мај 2021 година, на кое Културно-информативниот центар на РС Македонија во Софија ќе ја претстави книгата „Преображение”, од македонскиот писател и поет Владимир Мартиновски.…