Бизнис

Институциите ќе подготват акциски планови за ИПА 2 проектите

Владата на тематска седница што се одржа вечерва го разгледа напредокот на проектите финансирани преку ИПА 2 и проектите што се финансираат од меѓународните финансиски институции со прогрес за нивна реализација. - Advertisement - Како што соопшти…

Општина Карпош е една од десетте нови општини кои ќе влезат во проектот на UN Women – Тело на ОН за родова еднаквост

Општина Карпош е една од десетте нови општини кои ќе влезат во проектот на UN Women – Тело на ОН за родова еднаквост и зајакнување на жените за промоција на родово одговорни политики и буџетирање: Кон транспарентно, инклузивно и отчетно управување…

Телеком му плаќа на Китанов половина од надоместокот што го добиваше Буши

Телеком му плаќа на Китанов половина од надоместокот што го добиваше Буши Надоместоците на членови на Одборот на директори предложени од Владата во Македонски телеком избрани на 15 декември лани се движат од 33.000 до 145.000 денари нето, објави…

Скоро 60% од Јапонците се за откажување на Олимпијадата

Скоро 60% од жителите на Јапонија веруваат дека олимпските и параолимписките игри во Токио ова лето би требало да се откажат. Тоа го покажуваат резултатите од дводневното телефонско истражување, што го организираше јапонската новинска агенција…

Гранит АД Скопје за првиот квартал оствари добивка од 80 милиони денари

ГД Гранит АД Скопје за периодот Јануари – Март 2021 година оствари позитивни финансиски резултати. Остварените консолидирани вкупни приходи во периодот Јануари – Март 2021 година изнесуваат 728.900 илјади денари и во споредба со остварените во…

Заев: Земјиштето нема да се носи во Австралија, во Америка, ниту во Европа, прашање е дали е ресурс за развој или не

Заев: Земјиштето нема да се носи во Австралија, во Америка, ниту во Европа, прашање е дали е ресурс за развој или не Земјоделството не може да се развие дополнително без продажба на државните површини, изјави премиерот Зоран Заев по најавата дека…

Угостителите ги претставија предизвиците на секторот пред гувернерката Ангеловска-Бежоска

Гувернерката Анита Ангеловска-Бежоска и дел од тимот на Народната банка одржаа конструктивна работна средба со претставници на Независната угостителска комора (НУК), на којашто учествуваа и претставници од банкарскиот сектор. - Advertisement - На…

Гранит во првите три месеци од годинава работел со добивка

ГД Гранит АД Скопје (Друштвото) за периодот јануари – март 2021 година оствари позитивни финансиски резултати искажани во неревидираните консолидирани финансиски извештаи, соопшти компанијата преку Македонската берза. “Консолидираните финансиски…

Доделени десет стипендии за талентирани средношколци

Фондот за поддршка на талентирани средношколци „Таленти денес – лидери утре“ на меѓународната невладина организација Македонија 2025 додели 10 стипендии на талентирани млади за тековната 2020/21 година. Стипендирањето на десетте средношколци им…

НЛБ Банка со финансиско советување за небанкарските продукти пред своите експозитури

НЛБ Банка во соработка со своите повеќегодишни партнери Сава осигурување, Кроациа осигурување Живот и Сава пензиско друштво организира караван за финансиско советување за небанкарски продукти пред експозитурите на Банката, во период од 17ти мај до…